Τζατζάνη Θηρεσία-Τερέζα

Tzatzani

Τζατζάνη Θηρεσία-Τερέζα

Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) «ΔΗΜΗΤΡΑ»

Biography

Η Δρ. Τζατζάνη Θηρεσία – Τερέζα είναι ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) «ΔΗΜΗΤΡΑ». Είναι πτυχιούχος Γεωπονίας του ΑΠΘ και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη φυσιολογία πολλαπλασιασμού υποτροπικών ειδών. Από το 2017 είναι υπεύθυνη στο Εργαστήριο Υποτροπικών Φυτών και Ιστοκαλλιέργειας του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» στα Χανιά, που αποτελεί τον Εθνικό διατηρητή για τις Συλλογές Ποικιλιών των Υποτροπικών ειδών στην Ελλάδα.

Το ερευνητικό της αντικείμενο εστιάζεται στη μελέτη των υποτροπικών ειδών με δυνατότητες καλλιέργειας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα:

• Διατήρηση ex situ και εμπλουτισμός των Εθνικών Συλλογών Αβοκάντο, Φραγκόσυκου, Μουσμουλιάς, Μάνγκο, Χαρουπιάς, Μπανάνας, Τσεριμόγια, Πεκάν, Χουρμαδιάς, Φεϊζόα, Γκουάβα, Καραμπόλα, Μακαντάμια, Λίτσι.

• Δημιουργία και αξιολόγηση νέων ποικιλιών και υποκειμένων, με σκοπό την πρωιμότητα, την προσαρμοστικότητα σε νέα κλιματικά δεδομένα, τη βελτίωση της ποιότητας και την ανάπτυξη ανθεκτικότητας σε βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις.

• Διατήρηση και παραγωγή υγιούς φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού.

• Μελέτη και εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων πολλαπλασιασμού.

• Μελέτη και αξιολόγηση καινοτόμων σκευασμάτων, για αύξηση ποιότητας και απόδοση των καλλιεργειών.

.